Rolls-Royce Silver Shadow

Forfatter: Martin Clair Svendsen
 


Rolls Royce Silver Shadow er den Rolls Royce som er bygget i størst antal og hvor det for den voksne generation, er den Rolls Royce rigtig mange kender. Når man siger luksusbil i film serie som Columbo & Magnum, hvem tænker så ikke straks Silver Shadow?

Op igennem 50’erne var Rolls Royce’s design meget klassisk og konstruktionerne var luksuriøse, men teknisk en smule forældet med opbygning på allerede der lidt gammeldags chassisramme.Silver Shadow var den første Rolls Royce med selvbærende karrosseri i stedet for opbygning på chassis og skulle erstatte forgængeren Silver Cloud. Det og selvfølgelig en masse andre fornyelser og luksus gjorder denne model til den mest solgte Rolls Royce med hele 25.142 biler i perioden 1965-1980.

Oprindeligt skulle modellen have hedet Silver Mist, men på tysk er Mist et bandeord for afføring, så navnet blevet ændret til Silver Shadow.

Da modellen kom frem i 1965, var det med en V8 motor på 6,2ltr og en ydeevne på 172HK. Fra 1970 til 1980 med en 6,75ltr motor på 189HK. Automatgearkasse købte man hos GM.

En af de største innovationer som gav Rolls Royce'en sin enorm høje komfort, var den hydrauliske affjedring med automatisk niveauregulering. Denne teknik blev købt af Citroën og til at starte med blev systemet brugt på alle 4 hjul, men i 1969 ændrede man det til kun at være på bagakslen. Luftaffjedringen giver en følelse af at svæve over vejen og anvendes i dag på mage dyre luksusbiler.

Silver Shadow var i ydre mål lidt minde end forgængeren Silver Cloud. Silver Shadow er 18cm kortere og 9cm smallere en Silver Cloud. Men den bedre indretning og selvbærende karrosseri gav en meget bedre pladsudnyttelse og derfor var Silver Shadow stadig en værdig limousine.

I 1977 fik Silver Shadow et facelift og modellen blev kaldt Silver Shadow II. De tekniske ændringer omfattede styrtøj og forhjulsophæng. Udvendigt fik bilen gummikofangere i stedet for krom, hvilket ikke pyntede, men var nødvendigt for at kunne få godkendelser på det amerikanske marked, som havde dette sikkerhedskrav. 

I 1979 kom en model der fejrede Rolls Royce’s 75års jubilæum. Silver Shadow I blev produceret i 16.717 eksemplarer og Silver Shadow II i 8.425 eksemplarer.

Der blev også lavet en model med lang akselafstand som ikke havde særlig modelbetegnelse, men i 1977 fik den i forbindelse med facelifted modelbetegnelsen Silver Wraiht II.

Silver Shadow kom også i familiære varianter som 2 dørs Coupé og Cabriolet, men de fik deres egne betegnelser, Camarque & Cornicge.

Der blev også lavet en Bentley version, kaldt Bentley T og T II fra 1977. Bilen var identisk på nær anden kølergrill og små detaljer på interiør, hjulkapsler og kofangere.


 

© Bilhistorie.dk
webmaster@bilhistorie.dk